TÁMOP 2.3.3.

A vállalkozások mentsvára?

"Most alkalmazottanként közel 500.000,- Ft bér- és járuléktámogatás igényelhető egy előfinanszírozott, önerő nélküli EU-s oktatási pályázat keretében!" Akár így is hirdethetnénk a válság ellensúlyozásaként különlegesen jó feltételekkel megjelent, még néhány hétig beadható pályázatot. Cserébe annyit kell felvállalni a cégeknek, hogy az oktatási idő kétszereséig (kb. 6-20 hónapig) megtartják az alkalmazotti létszámot.

Az Uniós keretből finanszírozott pályázatokon mindig érdemes indulni különösen, ha 100%-os támogatásról van szó, mivel a keret megvan rá, a kérdés csak az, hogy kinél köt ki: a mi cégünknél, a konkurenciánál, vagy ha senki nem kérte, akkor visszamegy az EU-ba.

Ezúttal fejenként 1.300.000,- Ft-ról van szó, amelynek kb. 50%-át kell akkreditált vagy OKJ-s oktatásra költeni, a fennmaradó rész pedig az oktatási időre eső bérek és járulékokat téríti meg. Mindezt úgy, hogy a 40%-os előfinanszírozás miatt nem is kell eleinte a saját pénzéből hozzátennie.

A pályázati keret összesen 36 milliárd forint, amelyet a cégek mérete és elhelyezkedése szerint több részre osztottak. Elsőként a közép-magyarországi (Pest megyei) régióban található 5-250 főig terjedő cégeknél fog elfogyni a pénz, mivel az ide jutó 6 milliárd forintra szeptember óta már kb. 3,4 milliárdnyi igény beérkezett. A 2-4 fős, a 250 fő feletti, valamint a vidéken legalább telephellyel rendelkező vállalkozásoknak pedig a december 31-ei beadási határidőre kell odafigyelniük. Igaz a 250 fő fölötti pályázóknak még 2010 januárjában és februárjában is lesz lehetőségük pályázni.

Az 5-250 fős vállalkozásoknak a Regionális Munkaügyi Központ 10 napos határidejű előminősítésén is át kell esniük, a többieknek csak kb. egy hetes adatgyűjtési és kb. két hetes pályázatírási idővel kell számolniuk. A pályázat beadásától 60 nap áll a bírálók rendelkezésére, pozitív döntés esetén ellenőrzik, hogy a cég adótartozásoktól mentes-e, majd 15 napon belül kiutalják az elnyert összeg 40%-át, amelyből elindítható az oktatás. A program felén túl beadható egy köztes elszámolás, amiért cserébe további kb. 40%-hoz lehet jutni, majd a végső elszámolás után érkezik meg az utolsó részlet is.

Elméletben bármilyen FAT akkreditációval vagy OKJ-s tanúsítvánnyal rendelkező képzést ki lehet választani, de győződjünk meg róla, hogy az oktatást végző cég képes megfelelni az eléggé összetett pályázati elszámolás elvárásainak.

Egyes képzések történhetnek a cég telephelyén, sőt pl. angol nyelvtanfolyamot lehetséges interneten keresztül is elvégezni, ahol az idő 40%-ában fejhallgatón keresztül élőben tanulhatunk az oktatótól.

Nem indulhatnak a pályázaton idei alapítású cégek, illetve nem esélyesek, akiknek a 2007-es évi eredményük vagy saját tőkéjük negatív volt, vagy a válság alatt többszörösükre bővültek.

Ajánlott a sikeres végrehajtás érdekében a pályázat megírásán túl a megvalósítási szakaszhoz is segítséget kérni tapasztalt projektmenedzserektől, mivel tavaly egy hasonló pályázaton 4 milliárd forintot ugyan elnyertek a pályázók, de végül ebből csak 1,8 milliárd forintot kaptak meg, nagyrészt a lebonyolítás nem megfelelő (valószínűleg házon belül megpróbált) adminisztrációja miatt.

Összesítve kijelenthető, hogy ilyen jó feltételekkel ritkán írnak ki pályázatot, kár lenne ezt a támogatást az asztalon hagyni. Ha valaki idén sikerrel veszi a vele járó feladatokat, annak jövőre sem jelenthet gondot indulni érte, sőt a törvényi kiírás miatt 2013-ig minden évben, összesen akár négyszer is profitálhat belőle.

 

csatolt állományok

NOKA Referencia lista.doc
RMK Adatlap 2009. 08. 05.xls
Segítség az RMK adatlap kitöltéséhez - TÁMOP KKV.doc
Pályázói nyilatkozat RMK 2009. 05. 25.doc

 

Nemzeti Oktatási és Kutatási Alapítvány kapcsolat